Çocuk Gelişimi

09.10.2017 3886

Çocuk gelişimi ve eğitimi branşı üçüncü sınıfta iki dala ayrılmaktadır. Erken çocukluk eğitimi ve özel eğitim(Erken çocukluk dalı zorunlu olarak açılmakta olup, Özel Eğitim dalı ise istekli öğrenci bulunduğu takdirde açılmaktadır.)Bu dallarda verilecek eğitime göre öğrenciler aşağıdaki iki alanda bilgi ve beceri sahibi olacaklardır.

·         Erken çocuklukta(Okul öncesi eğitim kurumlarında) öğretmen yardımcılığı

·         Özel eğitimde öğretmen yardımcılığı

ALANIN  ALTINDA YER ALAN DERSLER

10. SINIFLAR;

-Gelişim Alanları

-Çocuk Beslenmesi

-Çocuk Ruh Sağlığı

-Çocuk Etkinliklerinde Müzik

-Anne ve çocuk sağlığı

-Mesleki gelişim

-Erken Çocukluk ve Özel Eğitim İlkeleri ve Kurumları

(Okul Öncesi Müzik dersi  hariç diğer dersler teorik olarak  işlenir,)

11.SINIFLAR;

-Erken çocuklukta Program dersi (uygulamalı)

Kâğıt işleri                                         Sanat Etkinlikleri                                        Plan ve Program

-Oyun( Teorik ve uygulamalı)

-Özel Eğitim

-Özel Eğitimde Program (Özel Eğitim alanının dersi)

-Oyuncak Yapımı( uygulamalı

12. SINIFLAR;

-Animasyon(uygulamalı)

Yüz boyama etkinlikleri

Kostüm ve aksesuar yapımı.

-Erken Çocuklukta Öz Bakım(özel eğitim dalı bu dersi 11. sınıfta almaktadır)

BRANŞI SEÇMEK İSTEYEN ÖĞRENCİDE OLMASI GEREKEN ÖZELLİKLER

Görme işitme problemi olmayan, Türkçeyi doğru kullanan, görgü kurallarını bilen ve uygulayan, fiziksel ve ruhsal yönden sağlıklı olan, el ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen, yaratıcı, araştırıcı, gelişime açık,iletişim becerisine ve problem çözme becerisine sahip, hoşgörülü, sabırlı kişiler olması gerekmektedir

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI MEZUNLARININ İŞ BULMA İMKÂNLARI

Kamu kuruluşlarına bağlı kreşlerin, özel yuva ve anaokullarının, gündüz bakım evlerinin artmasıyla birlikte çalışma alanı genişleyen bir meslektir.

·         Kız meslek lisesi çocuk gelişimi ve eğitimi mezunları, kreş, yuva, anaokulu, ana sınıfı ve çocuk kulüplerinde yardımcı öğretmen olarak görev yapmaktadırlar. Özel kreşlerde çalışan çocuk bakıcılarında da kız meslek lisesi çocuk gelişimi ve eğitimi bölümünü bitirmiş olma şartı aranmaktadır.

·         Özel eğitim kurumlarında da yardımcı öğretmenlik yapabilme şansına sahiptirler.

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ BRANŞI MEZUNLARININ GİDEBİLECEĞİ YÜKSEK ÖĞRETİM KURUMLARI

·         İşitme ve Görme Engelliler Öğretmenliği

·         Zihinsel Engelliler Öğretmenliği

·         Çocuk Gelişimi ve Okul Öncesi Eğitimi Öğretmenliği

·         Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmenliği

·         Anaokulu Öğretmenliği

·         Üstün zekâlılar öğretmenliği

·         Sosyal Hizmetler Yüksek Okulu

Ayrıca, Anadolu kız meslek ve kız meslek liseleri, Çocuk Gelişimi ve eğitimi alanından mezun olanlar, istedikleri takdirde, Çocuk Gelişimi ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler.

ÜNİVERSİTELERİN ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ VE EĞİTİMİ ÖĞRETMENLİĞİNDEN MEZUN OLANLARIN ÇALIŞMA ALANLARI

Üniversitelerin Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmenliği Programından mezun olanlar:

·         Kamu ve özel sektörde okulöncesi eğitim kurumlarında yöneticilik yapabilir.

·         Çocuk gelişimci ve okulöncesi öğretmeni olarak çalışabilir,

·         Özel anaokulu açıp, işletebilir.

·         Çocuklar ve ailelerine hizmet veren birimlerde çocuk gelişimci olarak görev yapabilir,

·         Anne-baba eğitimi verebilir, aile danışma merkezlerinde, ana çocuk sağlığı merkezlerinde, yataklı tedavi kurumlarında çocuk gelişimi ve eğitimcisi olarak görev yapabilir.

Oyuncak sektöründe oyuncak tasarımcısı veya tasarım danışmanı olabilir, çocuk yayıncılığı alanında ve erken çocukluk özel eğitimi alanında çalışabilir